Mitä rahamuseossa on?

Mistä raha on kotoisin? Milloin Suomen Pankki on perustettu? Mikä on inflaatio, ja miten se vaikuttaa meidän kaikkien elämään? Kuinka keskuspankki toimii, entä rahapolitiikka? Mikä on minun asemani kansantaloudessa? Kuinka tunnistan aidon eurosetelin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastaukset rahamuseosta!  

Museon näyttely rakentuu neljän teeman ympärille: rahan ja pankkitoiminnan historia, rahapolitiikka, talousosaaminen ja setelitaide.

Historiaosastolla esittelemme Suomen historian käännekohtia talouden kannalta: kuinka Suomen Pankista on kehittynyt ruplia ja kopeekkoja liikkeeseen laskevasta pankista eurojärjestelmän täysivaltainen jäsen.

Rahamuseon historiaosastoa

Rahapolitiikkaosastolla kerromme eurojärjestelmän toiminnasta sekä rahapolitiikan tavoitteista ja päätöksenteosta. Esittelemme myös, kuinka Suomen Pankki ja Finanssivalvonta huolehtivat rahoitusjärjestelmän vakaudesta ja kuinka käteinen raha tulee liikkeeseen.

Rahamuseon keskusaukiota

Talousosaamista tarvitaan kaikessa rahankäytössä, arkisista ostoksista säästö-, sijoitus- ja hankintapäätöksiin. Talousosaaminen muodostuu tietämyksestä ja ymmärryksestä, taidoista ja toiminnasta sekä asenteista. Rahamuseossa tarjoamme tietoa, jolloin oma ymmärrys talouden toiminnasta kasvaa. Tietoja ja taitoja tarvitaan oman talouden päätöksissä. Asenteet muotoutuvat omasta kiinnostuksesta taloutta ja sen toimintaa kohtaan: jokaisen olisi hyvä tietää vähintään talouden toiminnan perusperiaatteet.

Talousosaamiskeskuksen tunnus

Setelitaideosastolla esittelemme Suomen Pankin liikkeeseen laskemia seteleitä yli 200 vuoden ajalta. Esittelemme suomalaisia seteleitä ja kolikoita niiden edustamien tyylisuuntien mukaisesti. Tiesitkö, että seteleistämme löytyy uusrokokoota, uusrenessanssia, kansallisromantiikkaa, uusklassismia ja modernismia?

Rahamuseon setelitaideosastoa

Museon kahvila ja matkamuistomyymälä tarjoavat rauhallisen levähdyspaikan museokierroksen ohessa.

Museoon on vapaa pääsy. Järjestämme opastettuja kierroksia ryhmille tilauksesta. Lisätietoja vierailu-sivulta. Pääsy museoon on esteetön, ja näyttelyn sisällöt ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Museon esiintymislava ja katsomoa

Rahamuseossa järjestetään keväisin ja syksyisin kaikille avoimia ajankohtaisiin talousaiheisiin liittyviä yleisötilaisuuksia. Lisätietoa tulevista ja menneistä yleisötilaisuuksista löytyy tapahtumakalenteristamme.  

Rahamuseossa on järjestetty 21 vaihtuvaa näyttelyä sitten vuoden 2003, jolloin museo avattiin. Nykyisin museossa on esillä perusnäyttely.


Usein kysyttyä

  • Saako museossa ottaa valokuvia?  

    Saako museossa ottaa valokuvia?  

    Kuvaaminen rahamuseossa on sallittua mutta ilman salamavaloa. Salamavalon kirkas välähdys haalistuttaa esim. seteleiden väriä.