Pengar och betalningar

En av pengarnas funktioner är att fungera som värdemätare. Det är viktigt att pengarnas värde är stabilt. Tidigare säkerställdes detta genom att man som pengar använde ädelmetaller. Nu är penningpolitiken det sätt som används för att upprätthålla ett stabilt penningvärde. Prisstabilitet är viktigt också med tanke på pengarnas övriga funktioner (som bytesmedel och värdebevarare). Penningvärdets stabilitet mäts med olika prisindex, varav det viktigaste är konsumentprisindexet.  

Finlands Bank har gett ut kontanter sedan 1811. Även om användningen av kontanter har minskat betydligt, är kontanter fortfarande det huvudsakliga betalningsmedlet för en del av befolkningen.

På 1960-talet blev det allt allmännare att betala med kort i Finland. På 1970-talet försågs korten med magnetremsa. Chipkorten vann insteg på 2000-talet och gjorde betalandet betydligt tryggare. Kontaktlös betalning togs i bruk 2013. Mobilbetalningar blev allmännare i Finland under 2010-talet. Med mobilbetalningar avses betalning med en smarttelefon eller någon annan mobil enhet.

Den tekniska utveklingen har möjliggjort nya sätt att betala. Också den ökade e-handeln har bidragit till utvecklingen av nya betalningssätt.

Den tekniska utvecklingen har möjliggjort nya sätt att betala. Också den ökade e-handeln har bidragit till utvecklingen av nya betalningssätt. När människornas köpbeteende förändras, förändras också betalningssätten. Betalningsfältet digitaliseras. På marknaden etableras och lanseras kontinuerligt nya aktörer och betalningssätt. Kommer digitala valutor i framtiden att bli allmännare inom betalningar? Kommer vi i stället för med PIN-kod att identifiera oss med våra ansiktsdrag eller ögats iris?

Känn, titta, luta.

Hur känner jag igen en äkta eurosedel?

Säkerhetsdetaljerna gör det svårare att förfalska pengar. Olika hologram, specialtryckfärger, egenskaper som framträder i UV-ljus och infrarött ljus samt andra detaljer som inte kan kopieras hör till grundegenskaperna hos dagens moderna eurosedlar. En del av säkerhetsdetaljerna är sådana som vem som helst kan kontrollera, medan andra kontrolleras med specialutrustning av personer som yrkesmässigt hanterar kontanter.

Känn: Relieftrycket känns strävt, eftersom tryckfärgen är tjockare på en del ställen. Reliefeffekten känns bäst på de linjer som finns i sedelns högra och vänstra kant. På eurosedlarna används relieftryck endast på sedelns framsida.
Titta: Håll sedeln mot ljuset för att se vattenmärket, säkerhetstråden och porträttfönstret i hologramremsan. Säkerhetstråden är innesluten i sedelpapperet och syns som en mörk linje med €-symbolen och sedelns valör synliga i linjen.
Luta: Luta sedeln. På hologramremsan på framsidan av sedeln syns sedelns valör och huvudmotivet. Valörsiffran längst ner till vänster visar en ljuseffekt som rör sig upp och ner. Siffran skiftar också färg mellan grönt och blått.