Att mäta effekterna av spel

Här följer en översikt av undersökningar om effekterna av spel eller spelifierade lärmiljöer på inlärningen av ekonomi. Forskningsbevisen tyder på att spel påverkar inlärningen av ekonomi gynnsamt, framför allt kunskaperna i ekonomi. I vissa undersökningar har spel konstaterats påverka det ekonomiska beteendet; i vissa har detta inte kunnat påvisas.

Användning av spel och lekfullhet i mellanstadiet och deras effekter på lärande

I sin studie undersökte Kalmi och Rahko användningen av spel och spelifiering i högstadieundervisningen och spelens inverkan på inlärningen. Studien fokuserade på tre olika former av spelifiering som används i undervisningen av ekonomi, dvs. Företagsbyn för högstadiet, Money Flow Challenge och Oma Onni. I undersökningen gjordes en jämförelse av inlärningen av ekonomi mellan högstadier som använde sig av spelifiering i undervisningen och kontrollskolor som inte hade någon liknande verksamhet. Fokus låg på undervisningen i 9:e klass, då eleverna går samhällslärans kurs i ekonomisk kunskap.

Kalmi och Rahko påvisade ett statistiskt signifikant samband mellan inlärning av ekonomisk kunskap och användning av spelifierade inlärningsmetoder. Störst var effekten för Företagsbyn. Det tyder på att spelifierad undervisning bidrar till inlärningen av ekonomiska ämnen. Däremot påvisades inte några nämnvärda effekter på det ekonomiska beteendet.

Panu Kalmi och Jaana Rahko: The effects of game-based financial education: New survey evidence from lower-secondary school students in Finland

Effekter av centralbanksspelet på lärande

Duzhak, Hoff och Lopus undersökte ett centralbanksspel framtaget av centralbanken i San Francisco och spelets inverkan på inlärningen. Spelet går ut på att spelaren försöker hålla inflationen långsam och arbetslösheten låg genom att justera styrräntan. Författarna undersökte inlärningen både genom spelanalyser och genom en jämförelse av inlärningen av makroekonomiska begrepp mellan dem som spelade spelet och en kontrollgrupp som inte spelade spel. Enligt bägge metoderna noterades ett signifikant samband mellan centralbanksspel och inlärning. Se: Chair the Fed: Insights from game usage data och The Effects of the Chair the Fed Simulation on High School Students’ Knowledge.

Effekter av en lekfull lärmiljö i grundskolan

Batty et al. undersökte två spelifierade lärmiljöer, Financial Fitness for Life och My Classroom Economy, och deras inverkan på inlärningen av ekonomi i lågstadieskolor. Financial Fitness for Life är en mer formell inlärningsmodul, medan My Classroom Economy har integrerats med undervisningen i klassrummet. Eleverna får virtuella ”bonus” respektive ”böter” för sina prestationer och betalar bland annat hyra för arbetsredskap och arbetslokaler. I bägge fallen påvisade forskarna att användningen av en spelifierad miljö hade en positiv inverkan på inlärningen jämfört med situationer där en spelifierad lärmiljö inte användes. Se Experimental Evidence on the Effects of Financial Education on Elementary School Students’ Knowledge, Behavior, and Attitudes med parallel kopia via Open access: Experimental Evidence on the Effects of Financial Education on Elementary School Students' Knowledge, Behavior, and Attitudes.

I bägge fallen påvisade forskarna att användningen av en spelifierad miljö hade en positiv inverkan på inlärningen jämfört med situationer där en spelifierad lärmiljö inte användes.

Effekter av aktiemarknadsspel på elevers ekonomiska kunskaper

Harter och Harter har analyserat effekterna av ett aktiemarknadsspel på studenternas finansiella läskunnighet. Resultaten visade att den finansiella läskunnigheten hos studenter som spelade aktiemarknadsspelet var bättre än hos studenter som lärde sig ekonomi med traditionella undervisningsmetoder. Se Is financial literacy improved by participating in a stock market game?

En studie av Oma Onnis lärmiljö

Kalmi undersökte lärmiljön för spelet Oma Onni med hjälp av en startenkät och en slutenkät till högstadieeleverna i Österbotten och Sydösterbotten. Enligt undersökningen hade deltagarna i Oma Onni-programmet bättre kunskaper i ekonomi efter högstadiekursen än eleverna i kontrollgruppen. Däremot kunde ingen inverkan på det ekonomiska beteendet hos deltagarna konstateras. Se The Effects of Financial Education: Evidence from Finnish Lower Secondary Schools.

Minecraft

Forskning om användningen av digitala spel i finansiell utbildning

Maynard et al. diskuterar i sin artikel digitala spel och användningen av dem i ekonomiundervisningen. Förutom att identifiera statistiskt signifikanta samband lade författarna fram en teori om vad effekten av spel baserar sig på. De presenterade också en modell för hur spel väcker användarnas intresse för och ökar de positiva erfarenheterna av spelarnas egna ekonomiska kunskaper, vilket gör det möjligt att tillämpa adekvata handlingsmönster. I artikeln förklaras hur denna modell kan utnyttjas i den praktiska utformningen av ekonomispel. Se Can games build financial capability?

Kopplingar mellan StarCraft II och ekonomiskt lärande

Jesse Räsänen skrev en pro gradu-avhandling för Vasa universitet om sambanden mellan StarCraft II-spelet och inlärningen av ekonomi. Avhandlingen utgick från premissen att StarCraft II utvecklar sådana problemlösningsfärdigheter som behövs för att lösa ekonomiska problem. I studien påvisades att den finansiella läskunnigheten hos dem som spelade mycket var något bättre än hos kontrollgruppen, men skillnaderna var inte statistiskt signifikanta. Se Kilpailullisten reaaliaikastrategiapelien vaikutus taloudelliseen lukutaitoon: Tapaus StarCraft II.(Inverkan av strategispel i realtid på finansiell läskunnighet: Fallet StarCraft II)

Webbplatsen har tagits fram i samarbete med professorn i ekonomi vid Vasa universitet, Panu Kalmi.