Penningpolitisk strategi

Centralbankerna reglerar utbudet av pengar och räntenivån i ekonomin. Penningpolitiken har en viktig roll när det gäller att upprätthålla den finansiella stabiliteten och främja den ekonomiska tillväxten.

Finland är en del av euroområdet. Eurosystemet ansvarar för den gemensamma penningpolitiken i euroområdet. Som medlem i Eurosystemet deltar Finlands Bank i beredningen, beslutsfattandet och genomförandet av euroområdets gemensamma penningpolitik. Det primära målet för Eurosystemets penningpolitik är att upprätthålla prisstabilitet i euroområdet och skydda eurons köpkraft.

Som stöd för de penningpolitiska besluten producerar Finlands Bank analyser och forskning kring ekonomin i euroområdet och Finland samt prognoser för Finlands ekonomi med fokus på konjunktur- och inflationsutsikterna samt utvecklingen i de offentliga finanserna.   

Syftet med penningpolitiken är att säkerställa att inflationen – dvs. prisökningen på varor och tjänster – är förutsägbar och stabil. Prisstabiliteten är därför det primära målet för Eurosystemets penningpolitik.

Prisstabilitet kan uppfattas som ett läge där förändringar i den allmänna prisnivån inte behöver beaktas i samband med konsumtions- och investeringsbeslut. När prisstabilitet råder är inflationen måttfull och förutsebar. Eurosystemets penningpolitik bidrar bäst till att uppnå ett gynnsamt ekonomiskt klimat och en hög sysselsättningsnivå genom att säkerställa stabila priser.

Snabb inflation och deflation är fenomen med negativa konsekvenser för ekonomin. Inflation definieras som en allmän ökning av priserna på varor och tjänster som leder till en försämring av penningvärdet, dvs. nedsatt köpkraft. Deflation definieras ofta som motsatsen till inflation, dvs. en kontinuerlig nedgång i den allmänna prisnivån. 

Inflationen mäts med ett harmoniserat konsumentprisindex som beräknas på samma sätt i alla EU-länder. Utöver konsumentprisindexet beaktas priserna på ägarbostäder. De penningpolitiska besluten bygger på ingående bedömningar av de risker som, om de förverkligas, kan sätta fart på eller bromsa in inflationen. Också klimatförändringarna beaktas i denna analys.

Målet för Eurosystemets penningpolitiska strategi är att hålla inflationen på 2 % på medellång sikt. Inflationsmålet är symmetriskt, vilket innebär att en lägre och högre inflationstakt som avviker från detta mål är lika oönskad.

Penningpolitikens effekter på ekonomin sprids via flera olika kanaler. De viktigaste är

  • räntans inverkan på företagens investeringar och hushållens konsumtion
  • räntans inverkan på marknadsvärdet på bostäder och värdepapper och den vägen på hushållens konsumtion
  • räntans inverkan på växelkurserna och den vägen på importvarupriserna och exportindustrins konkurrenskraft
  • penningpolitikens inverkan på bankernas utlåningskapacitet.

Via dessa kanaler inverkar penningpolitiken på efterfrågan på varor och tjänster och på inflationen.

inflationskompass


Frågor och svar