Kotitaloudet kansantaloudessa

Kotitaloudet muodostavat yhden kansantalouden sektoreista. Muita sektoreita ovat julkinen sektori, yritykset sekä rahoitus- ja vakuutussektori. Nämä kaikki vaikuttavat toiminnallaan toisiinsa. Suomessa on 2,8 miljoonaa kotitaloutta. Siksi kotitalouksien päätökset ovat olennaisia koko kansantalouden kannalta.

Suomen taloudessa useat eri toimijat maksavat valtiolle veroja.  Valtio saa veroja kassaansa myös tavaroiden ja palveluiden verotuksen kautta. Rahojen käytöstä päättävät eduskunta ja hallitus.  Veroilla on keskeinen rooli kansalaisten hyvinvoinnin tuottamisessa, koska kunnat rahoittavat niistä saamillaan valtionosuuksilla kouluja, vanhainkoteja, terveyskeskuksia ja kirjastoja. Näitä palveluista kansalaiset maksavat vain vähän tai eivät mitään. Kansalaiset maksavat veroja valtion lisäksi myös suoraan kunnille.

Me kansalaiset olemme keskeisessä roolissa kansantaloudessa. Saamme palkkaa tai tulonsiirtoja, joilla voimme ostaa yrityksiltä tavaroita ja palveluita. Meidän rahojamme on myös pankkitileillä säästöinä ja sijoituksina. Voimme lainata lisää rahaa pankeilta. Maksamme veroja valtiolle ja kunnille, joilta saamme palveluita ja tulonsiirtoja, esim. opintotukea tai lapsilisiä.

Kotitalouksien rooli kansantaloudessa