-
Suomen Pankin rahamuseoLisää kalenteriin
Paperipalasta seteliksi: saksalainen vaikutus suomalaisten setelien suunnittelussa
Miten paperilappusesta tuli luotettu maksuväline? Mistä Suomen suuriruhtinaskuntaan saatiin tarvittava osaaminen omaa setelistöä varten? Kansainvälisesti tunnettu seteliasiantuntija ja tietokirjailija Antti Heinonen syventää rahamuseon yleisöluennossa aikaisempia kuvauksiaan Suomen setelihistoriasta keskittyen kansainvälisiin ja erityisesti saksalaisiin vaikutteisiin maksuvälineiden varhaisessa kehityksessä.
Saksalaisten roolia seteleiden ulkoasun, kaivertamisen ja painamisen kehittämisessä maansa rajojen ulkopuolella ei juuri ole kirjallisuudessa käsitelty. Vaikka Suomen suuriruhtinaskunta 1800-luvulla oli osa Venäjän keisarikuntaa, saksalaisilla oli osansa jokaisessa tuon ajanjakson setelisarjassa. Tämä koski jopa seteleitä, jotka painettiin Venäjän keisarikunnan pääkaupungissa Pietarissa.
Yleisöluento perustuu Antti Heinosen kirjoittamaan uuteen saksankieliseen verkkoteokseen, jonka nimi suomeksi käännettynä on ”Paperipalasesta seteliksi: saksalainen vaikutus Suomen suuriruhtinaskunnan seteleiden suunnitteluun ja painamiseen”. Saksalainen Giesecke+Devrient Stiftung Geldscheinsammlung -säätiö on rahoittanut teoksen saksannoksen Heinosen englanninkielisestä käsikirjoituksesta.
Teos julkaistaan sekä Suomen Pankin että säätiön verkkosivuilla nimellä Vom Zettel zum Geldschein: Deutsche Einflüsse auf das Design und den Druck von Banknoten im Großfürstentum Finnland (linkki kirjaan). Kirjasta julkaistaan myös englanninkielinen tiivistelmä, ja kirjan teemoista on Antti Heinosen suomenkielinen esitys ja verkkoluento.
Heinosen teos Ensimmäiset eurot on julkaistu saksankielisenä, Die ersten Euros (2014), ja englanninkielisenä, The first euros (2015).
Rahamuseon tilaisuuden avaa maksujärjestelmät-osaston toimistopäällikkö Jussi Kangas, joka Heinosen tavoin pitkään on toiminut Euroopan keskuspankissa. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä luennoitsijalle.
Heinosen esityskalvot:
Tilaisuuden videotallenne: