Kuinka tunnistan aidon eurosetelin?
"Tunnustele, katso, kallistele." Näillä tutuilla ohjeilla voit erottaa aidon eurosetelin väärennetystä. Setelien väärentäminen on rikoksena vanha ja laajalti levinnyt. Sitä on pyritty ehkäisemään ankarilla rangaistuksilla ja setelien turvatekijöillä
Rikoslain 37. luku maksuvälinerikoksista toteaa: ”Joka valmistaa väärää rahaa tai väärentää rahaa saattaakseen sen käypänä liikkeeseen taikka tässä tarkoituksessa tuo maahan, vie maasta, hankkii, vastaanottaa, kuljettaa tai toiselle luovuttaa vääräksi tai väärennetyksi tietämäänsä rahaa, on tuomittava rahanväärennyksestä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.”
Jos yleisölle jakaa vaikka pilailutarkoituksessa sellaisen kuvan, joka erehdyttävästi muistuttaa käypää rahaa, voi syyllistyä rikoslain 7. §:n mukaiseen rahajäljitelmän levitykseen. Rahaväärennökset tutkii keskusrikospoliisi.
Turvatekijöillä vaikeutetaan rahan väärentämistä.
Erilaiset hologrammit, erikoispainovärit, ultraviolettivalossa ja infrapunavalossa näkyvät ominaisuudet sekä muut kopioitumattomat osat ovat modernien euroseteleiden perusominaisuuksia.
Turvatekijöillä vaikeutetaan rahan väärentämistä. Osa turvatekijöistä on sellaisia, jotka kansalaiset voivat tunnistaa. Osan taas tunnistavat rahankäsittelyn ammattilaiset erikoislaitteilla.
Vanhimpia turvatekijöitä ovat erityinen setelipaperi sekä vesileima, jota käytettiin Suomessa jo 1870-luvun seteleissä. Hieno painotyö, setelien yksilöinti sarjanumeroilla ja allekirjoitukset ovat vanhoja ja yleisölle näkyviä turvatekijöitä. Myöhemmin alettiin käyttää turvalankaa, erityiskuituja ja monimutkaisia kuvioita painatuksessa.
Rahaa ammatissaan käsittelevät voivat tarkistaa turvatekijöitä käyttämällä erityisvälineitä, kuten suurennuslaseja, ultraviolettivaloa ja infrapunakatselulaitteita.
Mikropainatusta on euroseteleissä mm. etupuolen rakennuksissa ja taustapuolen siltarakenteissa. Sen lukeminen vaatii yleensä suurennuslasia. Mikrotekstiä on kahta eri tyyppiä: positiivista, jossa teksti on tummaa vaalealla pohjalla, ja negatiivista, jossa teksti on vaaleaa tummalla pohjalla.
Setelin valmistuksessa käytetään erikoispainovärejä, joihin voidaan lisätä erityisominaisuuksia. Kun muutetaan valon aallonpituutta näkyvän valon alueelta ultravioletti- ja infrapuna-alueelle, saadaan setelistä esiin lisää turvatekijöitä.
Setelin kahinaa
Rahahuollon videosarja esittelee Suomen Pankin rahahuoltoa ja käteistä. Videoiden tarkoituksena on kertoa setelien elinkaari Suomen rahahuollon näkökulmasta.
Videosarjassa on neljä videota. Voit tutustua niihin yksitellen ohessa.