Ordlista
(suomenkieliseen lisättiin annuiteettilaina ja muita lisäyksiä esim.muita eri lainatyyppejä, lisätään tännekin?)
A
Arbetskraft
Alla 15–74-åringar som är sysselsatta eller arbetslösa.
Arbetslöshetsgrad (Unemployment rate)
Antal arbetslösa i procent av arbetskraften. Den officiella arbetslöshetsgraden räknas som antalet arbetslösa i åldern 15–74 år i procent av arbetskraften i samma åldersgrupp.
B
BIS (Bank for International Settlements)
Internationella regleringsbanken. BIS utgör forum för det internationella monetära samarbetet, monetärt utredningsorgan och statistikproducent samt en slags centralbankernas bank. Den deltar också ofta i internationella finansiella arrangemang som ledarbank.
Bruttonationalprodukt, BKT (Gross domestic product, GDP)
Värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år. Bruttonationalprodukten används ofta som ett jämförande mått på ländernas levnadsstandard. Förmögenhetsskillnaderna mellan olika länder belyses också ofta genom att rangordna länderna efter deras bruttonationalprodukt per capita.
Byteshandel (Barter)
Direkt utbyte av varor och tjänster utan inblandning av pengar. Byteshandel kräver generellt ett ömsesidigt behov av de varor och tjänster som erbjuds.
C
Centralbank (Central bank)
En myndighet som bedriver penningpolitik och som bl.a. reglerar mängden pengar i omlopp, marknadsräntorna eller växelkurserna. Centralbankernas ställning och uppgifter varierar stort mellan olika länder. Finlands Bank är Finlands centralbank.
D
Deflation
En kontinuerlig nedgång i den allmänna prisnivån, t.ex. i konsumentprisindexet, under en längre period.
Derivatmarknad (Derivatives market)
Handel med finansiella kontrakt vars värde härleds från priset på en underliggande tillgång, exempelvis ett värdepapper. De vanligaste typerna av derivatinstrument är futurer, optioner, swappar och ränteterminer.
Devalvering (Devaluation)
Nedskrivning av en valutas officiella värde i förhållande till andra valutor. Devalveringen satte fart på Finlands export flera gånger under senare hälften av 1900-talet, då exportpriserna uttryckta i utländska valutor sjönk avsevärt till följd av devalveringarna.
E
ECB-rådet (Governing Council)
Europeiska centralbankens högsta beslutande organ. ECB-rådet består av ECB:s direktion och de nationella centralbankscheferna i euroländerna. Centralbankscheferna representerar inte sina länder i ECB-rådet utan sin egen sakkunskap.
ECB:s direktion (Executive Board)
Ett av Europeiska centralbankens beslutande organ. Direktionen består av ECB:s ordförande och vice ordförande och fyra andra ledamöter.
Ekofinrådet (Ecofin)
Rådet för ekonomiska och finansiella frågor. Ekofinrådet beslutar om EU:s ekonomiska och finansiella ärenden. I mötena deltar EU-ländernas finans- och ekonomiministrar.
Ekonomiska och monetära unionen
Se EMU.
EMU (Economic and Monetary Union)
Ekonomiska och monetära unionen. EMU syftar till att främja det ekonomiska samarbetet och en hållbar ekonomisk utveckling i EU-länderna. EMU har genomförts i etapper och den sista etappen inleddes i början av 1999, då deltagarländerna i euroområdet införde euron som gemensam valuta.
Eonia (Euro overnight index average)
Vägd genomsnittsränta för dagslån mellan bankerna i euroområdet.
ERM2 (Exchange rate mechanism II)
Växelkursmekanism som utgör ramen för det valutapolitiska samarbetet mellan deltagarländerna i euroområdet och EU-länderna utanför euroområdet. ERM2 ger EU-länderna utanför euroområdet möjlighet att knyta sin valuta till euron med en fast centralkurs.
Euribor (Euro interbank offered rate)
Referensränta på penningmarknaden i euroområdet, dvs. den ränta till vilken storbankerna i euroområdet i genomsnitt är villiga att ge varandra lån. Euribor är den vanligaste referensräntan för bolån i Finland. Exempel på ränteperioder som Euribor kan gälla är 1 vecka, 3 månader eller 12 månader.
Euro (€, e)
Gemensam valuta i euroområdet sedan den 1 januari 1999. Användes till en början enbart som kontovaluta. Sedlar och mynt i euro ersatte finska mark och övriga nationella valutor i euroområdet den 1 januari 2002. Sedan början av 2023 omfattar euroområdet 20 länder.
Eurogruppen (Eurogroup)
Ett informellt organ för euroländernas finansministrar för diskussion men inte beslut om frågor som gäller euroområdet.
Euroområdet (Euro area)
Omfattar de EU-länder som har infört euron som gemensam valuta. (Karta)
Europeiska centralbanken, ECB (European Central Bank)
Gemensam centralbank för euroländerna upprättad den 1 juni 1998. ECB ligger i Frankfurt am Main, Tyskland.
Europeiska centralbankssystemet, ECBS (European System of Central Banks, ESCB)
EU-organ som består av Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna i de 27 EU-länderna.
Eurosystemet (Eurosystem)
Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna i euroländerna.
F
Finansinspektionen, FI (FIN-FSA)
Finans- och försäkringstillsynsmyndighet som övervakar verksamheten i bl.a. banker, försäkrings- och pensionsbolag. Finansinspektionen verkar i anslutning till Finlands Bank.
Finansmarknad (Financial market)
En marknad där de som har överskottstillgångar lånar till dem som behöver pengar.
Finlands Bank (Bank of Finland)
Finlands centralbank och landets nationella monetära myndighet samt medlem i Eurosystemet och Europeiska centralbankssystemet (ECBS). Finlands Bank ger ut eurosedlar och euromynt i Finland och medverkar i Eurosystemets penningpolitiska beredning, beslutsfattande och genomförande.
Futurkontrakt (Futures contract)
Ett standardiserat kontrakt att köpa eller sälja en råvara eller ett värdepapper vid en förutbestämd, framtida tidpunkt till ett förutbestämt pris.
G
Grå ekonomi
Ekonomisk verksamhet som är tillåten enligt lag men som bedrivs i det fördolda utan att skatter, tullar, socialförsäkringsavgifter e.d. betalas in och som inte redovisas i den officiella statistiken. Hit räknas inte illegal ekonomisk verksamhet, såsom narkotikatillverkning, narkotikahandel eller prostitution.
I
IMF (International Monetary Fund)
Internationella valutafonden. Valutafonden har som mål att främja en sund ekonomisk utveckling och stabila valutaförhållanden i medlemsländerna. Finland har varit medlem i IMF sedan 1948.
Inflation
En kontinuerlig ökning i den allmänna prisnivån, t.ex. i konsumentprisindexet.
Insättningsgaranti (Deposit protection)
Garanterat skydd för kundernas insättningar i händelse av att inlåningsbanken skulle bli insolvent. I Finland är insättningsgarantin 100 000 euro. Insättningsgarantifonden har till uppgift att skydda insättarnas fordringar på bankerna i Finland. Mer information om fonden finns på webbplatsen https:/www.rvv.fi/sv/framsida.
K
Konsumentprisindex (Consumer price index)
Prisuppgifterna för konsumentprisindexet sammanställs en gång i månaden med en ”varukorg” som består av olika konsumtionsvaror. För euroområdet används det harmoniserade konsumentprisindexet (HIKP). Alla euroländer använder samma statistikmetod.
Konvergenskriterier (Convergence criteria)
Villkor som måste vara uppfyllda innan ett EU-land kan införa euron. Kriterierna mäter bl.a. prisstabiliteten och utvecklingen av offentliga finanser, växelkurser och långa räntor.
L
Likviditet (Liquidity)
Betalningsförmåga. Med ett företags likviditet avses dess betalningsförmåga på kort sikt.
M
Mark
Myntenhet i Finland före euron.
O
OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development)
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. Bildades 1960 som samarbetsorgan för utvecklade industriländer. Finland blev medlem 1969.
P
Penningmarknad (Money market)
En marknad för kortfristiga krediter och investeringar, t.ex. den marknad där banker eller företag skaffar kortfristig finansiering direkt av investerarna.
Penningpolitik (Monetary policy)
Penningpolitik bedrivs för att uppnå allmänna ekonomisk-politiska mål. Centralbankerna står för det praktiska genomförandet av penningpolitiken genom att styra mängden pengar i omlopp, marknadsräntorna eller växelkurserna.
Finlands Bank är en del av Eurosystemet, vars huvudmål är att upprätthålla prisstabilitet i euroområdet och på så sätt bevara eurons köpkraft. Eurosystemets viktigaste penningpolitiska instrument är styrräntan, som beslutas av ECB-rådet
Penningpolitisk transmissionsmekanism (Monetary policy transmission mechanism)
Den process varigenom penningpolitiska beslut påverkar ekonomin i allmänhet och prisnivån i synnerhet.
Primränta (Prime interest rate)
Bankens egen referensränta för utlåning och inlåning. I praktiken bestäms primräntan av det allmänna marknadsläget och utsikterna på kort sikt.
Prisstabilitet (Price stability)
Huvudmålet för Eurosystemet är att upprätthålla prisstabilitet. ECB-rådets definition av prisstabilitet är att den årliga ökningen i det harmoniserade konsumentprisindexet (HIKP) för euroområdet är under 2 %. I sin inriktning på prisstabilitet har ECB-rådet som mål att hålla inflationen under, men ändå nära 2 % på medellång sikt.
R
Realränta (Real interest rate)
Nominell ränta rensad från inflation. Vid hög inflation är realräntan avsevärt lägre än den nominella räntan. Vid deflation är realräntan högre än den nominella räntan.
Referensränta (Reference rate)
Ränta som utlånings- eller inlåningsräntan är bunden till
Ränta (Interest rate)
Den andel extra pengar, mätt i procent, som du får om du lånar ut dina pengar till någon (eller sätter in dem på banken) eller omvänt som du måste betala utöver själva lånet när du lånar pengar.
S
Strukturell arbetslöshet (Structural unemployment)
Arbetslöshet som beror på strukturella förändringar i ekonomin och leder till obalans mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft. Orsaken kan vara att arbetstagarna inte har den utbildning eller arbetserfarenhet som behövs för de lediga jobben eller att de bor i områden där inga jobb finns.
Styrränta (Key central bank interest rate)
Genom att höja eller sänka styrräntan kan centralbanken påverka marknadsräntorna. Styrräntan används också till att styra penningmängden.
Sysselsättningsgrad (Employment rate)
Antal sysselsatta i procent av befolkningen i yrkesverksam ålder (15–64 år).
T
TARGET (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system).
Gemensamt betalningssystem inom EU till vilket medlemsländernas nationella betalningssystem för bruttoavveckling i realtid är kopplade.