Ekonomiskt kunnande

Ekonomiskt kunnande är en viktig medborgarfärdighet, som ger medborgarna möjlighet att fatta beslut gällande den egna ekonomin på lång och kort sikt och delta i den ekonomiska verksamheten i samhället och på marknaden. Ekonomiskt kunnande behövs inom alla delområden av privatekonomin: vid hanteringen av den vardagliga ekonomin, vid planering och ekonomisk beredskap, vid anskaffningar, låntagning, sparande, investering/ägande och försäkring.

Ekonomiskt kunnande byggs upp av finansiell kunskap (förståelse för ekonomiska begrepp och risker), finansiellt beteende (ekonomisk verksamhet) och attityder (motivation och självförtroende att ta fram, förstå och bedöma ekonomisk information).

Det ekonomiska kunnandet måste uppdateras vid förändringar i den finansiella omvärlden. I takt med att ekonomin allt mer överförs till de digitala miljöerna kan man tala om digital ekonomisk kompetens.  

Vi behöver alla i något skede av livet stöd vid hanteringen av ekonomiska frågor. Behovet av ekonomiskt kunnande varierar t.ex. i olika livsskeden och med olika inkomstnivåer. I alla dessa skeden och på alla dessa nivåer behöver medborgarna stöd för sitt ekonomiska kunnande, men innehållet i stödet varierar. Utmaningarna förenade med ekonomiskt kunnande hänför sig till alla livsskeden och livssituationer, men särskilt kritiska är övergångs- och krisskeden i livet, t.ex. när man flyttar hemifrån, bildar familj eller separerar och vid arbetslöshet, sjukdom eller pensionering.

Ekonomiskt kunnande förebygger ekonomiska problem.

Ekonomi är något man lär sig i olika livsfaser och sammanhang. Ett viktigt forum för ekonomiundervisning är skolväsendet. Utöver skolorna utför myndigheterna i Finland samt flera aktörer inom den privata och den tredje sektorn ett värdefullt arbete för att främja medborgarnas ekonomiska kunnande.

Bättre ekonomiskt kunnande skapar välmåga såväl för individen som för hela samhället. Ekonomiskt kunnande förebygger ekonomiska problem, vilket är viktigt, eftersom det på många sätt är dyrare att åtgärda problem som redan uppstått än att ingripa på förhand. Genom förebyggandet av överskuldsättning har det ekonomiska kunnandet också samband med den finansiella stabiliteten.

Bättre ekonomiskt kunnande skapar välmåga såväl för individen som för hela samhället.

Finansieringsbranschen har densenaste tiden präglats av ett hållbarhetsperspektiv. På marknaden lanseras hållbara finansiella produkter och tjänster, som medborgarna behöver förstå i sin egen ekonomi. Vi behöver kunnande t.ex. om miljökonsekvenserna av våra anskaffningar (återanvändning och återvinning) samt om hållbar investering och investeringsprodukternas hållbarhetsrelaterade egenskaper. Nya alternativ gör den finansiella miljön mer invecklad och kan försvåra vårt beslutsfattande. Våra ekonomiska beslut kan ha mer långtgående samhälleliga konsekvenser. Då behövs uppdateringar av det ekonomiska kunnandet: sådana insikter, färdigheter och attityder som behövs för att vi ska kunna fatta ekonomiska beslut i enlighet med våra egna hållbarhetspreferenser med hänsyn till miljö, samhälle och styrning. Dessutom omfattar detta kunnande förståelse för företagens verksamhet, såsom identifiering av grönmålning och kännedom om beteckningar för hållbarhet.