Talousosaaminen
Talousosaaminen on keskeinen kansalaistaito, jonka avulla kansalaiset voivat tehdä lyhyen ja pitkän tähtäimen omaa taloutta koskevia päätöksiä sekä osallistua yhteiskunnassa ja markkinoilla taloudelliseen toimintaan. Talousosaamista tarvitaan oman talouden kaikilla eri osa-alueilla: arjen rahankäyttö, suunnittelu ja taloudellinen varautuminen, hankinnat, luotonotto, säästäminen, sijoittaminen/omistaminen sekä vakuuttaminen.
Artikkelin sanastoa
-
Inflaatio
InflaatioYleisen hintatason, esimerkiksi kuluttajahintaindeksin, yhtäjaksoinen nousu.
-
Keskuspankki
KeskuspankkiRahapolitiikkaa harjoittava viranomainen, joka mm. säätelee taloudessa liikkuvan rahan määrää, markkinoilla vallitsevia korkoja tai valuuttakursseja. Eri maiden keskuspankkien asema ja tehtävät poikkeavat huomattavasti toisistaan. Suomen Pankki on Suomen keskuspankki ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän jäsen.
-
Suomen Pankki
Suomen PankkiSuomen Pankki on Suomen keskuspankki ja kansallinen rahaviranomainen sekä Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja eurojärjestelmän jäsen. Suomen Pankki mm. laskee liikkeeseen uudet eurosetelit ja eurokolikot Suomessa ja on mukana eurojärjestelmän rahapolitiikan valmistelussa, päätöksenteossa ja toteutuksessa.
Talousosaaminen muodostuu taloutta koskevasta tietämyksestä (taloudellisten käsitteiden ja riskien ymmärtäminen) sekä taloudellisesta käyttäytymisestä (taloudellinen toiminta) ja asenteista (motivaatio ja itseluottamus löytää, ymmärtää ja arvioida taloudellista tietoa).
Talousosaamista on tarpeen päivittää taloudellisen toimintaympäristön muuttuessa. Talousasioiden siirtyessä yhä enenevässä määrin digitaaliseen toimintaympäristöön voidaan puhua digitaalisesta talousosaamisesta.
Me kaikki tarvitsemme tukea talousasioiden hoitamisessa jossain elämänvaiheessa. Talousosaamisen tarpeet vaihtelevat esim. eri elämänvaiheessa ja tulotasoilla. Näissä kaikissa vaiheissa ja tasoilla kansalaiset tarvitsevat tukea talousosaamisensa, mutta tuen sisältö vaihtelee. Talousosaamisen haasteita liittyy kaikkiin elämänvaiheisiin ja -tilanteisiin, mutta erityisen kriittisiä ovat elämän nivel- ja kriisivaiheet, kuten esim. itsenäisen elämän aloittaminen, perheen perustaminen, parisuhde-erot, työttömyys, sairaus tai eläkkeelle jäänti.
Taloutta opitaan eri elinvaiheissa ja yhteyksissä. Keskeinen paikka talousopetukselle on koululaitos. Sen lisäksi Suomessa viranomaiset sekä useat yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat tekevät merkittävää työtä kansalaisten talousosaamisen edistämiseksi.
Talousosaaminen edistää niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnan hyvinvointia. Talousosaaminen ennaltaehkäisee talousongelmia, mikä on tärkeää, koska ongelmien korjaaminen on monin tavoin kalliimpaa kuin niihin puuttuminen etukäteen. Ylivelkaantumisen ehkäisyn kautta talousosaaminen on yhteydessä rahoitusvakauteen.
Talousosaaminen edistää niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnan hyvinvointia.
Rahoituksen alalle on viime aikoina tullut kestävyysnäkökulma. Markkinoille tulee kestäviä rahoitustuotteita ja -palveluita, joista kansalaisten on tarpeen ymmärtää omassa taloudessaan. Tarvitsemme osaamista esimerkiksi hankintojen ympäristövaikutuksista (uudelleenkäytön ja kierrätyksen) sekä kestävän sijoittamisen ja sijoitustuotteiden kestävyysominaisuuksista. Uudet vaihtoehdot monimutkaistavat rahoitusympäristöä, ja saattavat vaikeuttaa päätöksentekoamme. Taloudellisilla päätöksillämme voi olla laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Tällöin tarvitaan talousosaamisen päivitystä: sellaista tietämystä, taitoja ja asenteita, joiden avulla voimme tehdä omien kestävyysnäkemystemme mukaisia taloudellisia päätöksiä, ympäristö, yhteiskunta ja hallinto huomioiden. Lisäksi tähän osaamiseen kuuluu yritysten toiminnan ymmärtäminen, kuten viherpesun tunnistaminen ja kestävyysmerkintöjen ymmärtäminen.